Rondleiding De Stijl, Architectuur en interieur in Gemeentemuseum Den Haag t/m 17 september 2017

Het Nieuwe Instituut en het Gemeentemuseum Den Haag hebben hun krachten gebundeld bij het maken van deze tentoonstelling over architectuur en interieur van De Stijl. De vernieuwingen die ontstonden op dit vlak door de uitwisseling van ideeën van beeldend kunstenaars, architecten en ontwerpers van toegepaste kunst worden aan de hand van vijf thema’s uitgelicht: technische innovatie, transparantie, ruimte, zuiverheid en kleur.

Aan het einde van de 19e eeuw zijn er een  aantal ontwikkelingen in de samenleving aan te wijzen waardoor vernieuwingen op het gebied van wonen en stedenplanning noodzakelijk worden. Steden groeien door de industrialisatie waardoor er bijgebouwd moet worden en men ontdekt bijvoorbeeld dat hygiënischer leven van belang is voor welbevinden en levensduur. Ook zijn er machines en materialen uitgevonden waardoor op een andere manier gebouwd kan worden. In alle opzichten is te merken dat de samenleving aan het veranderen is. Als dan in 1914 de eerste wereld oorlog uitbreekt, groeit langzaam aan het besef onder kunstenaars dat het van belang is om erover na te denken hoe de wereld beter te organiseren en zij zien een belangrijke taak weggelegd voor kunst, architectuur en toegepaste kunst. Door als verschillende disciplines juist samen te gaan werken, kunnen zij voor àlle mensen een betere wereld creëren. Theo van Doesburg weet vele vernieuwende denkers te enthousiasmeren om een artikel te schrijven voor het tijdschrift De Stijl, dat internationaal verspreid wordt onder de meest vooraanstaande kunstenaars en architecten. De relatief kleine oplage van 300 stuks per editie zorgt voor een omslag in denken die zijn weerslag vindt in vele kunstwerken, (ontwerpen voor) gebouwen en meubels.

Het is fijn dat het atelier van Mondriaan in de Rue du Départ te Parijs (1926)  is nagebouwd voor deze tentoonstelling. Door zelf in het atelier te staan kunt u beleven waar De Stijl over gaat.

_zl_001200901ill0118

Het is ook mogelijk om een langere rondleiding te boeken waarbij u zowel de overzichtstentoonstelling De Ontdekking van Mondriaan bezoekt als deze tentoonstelling over architectuur en interieur van De Stijl

Voor meer informatie over de rondleiding kunt u contact opnemen door een email te sturen naar elsje.drewes @ casema.nl

(het emailadres graag kopiëren en de spaties verwijderen bij versturen … helaas wordt er veel spam verzonden naar emailadressen die op webpagina’s staan en dit voorkomt het grotendeels. Excuses hiervoor)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *