Rondleiding Paul Poiret de vader van Art Deco Paris tm 4 maart 2018

Deze tentoonstelling laat met meer dan 350 objecten het ontstaan van de Art Deco in Parijs zien. De modeontwerper Paul Poiret wordt gezien als vader van deze stijl en had oog voor alle vernieuwingen om hem heen. Hij vertaalde dat niet alleen in grensverleggende kleurige kledingontwerpen, maar was ook degene die zag dat een totaalconcept een onvergetelijker indruk maakt. De vrouw, de kleding, het schoeisel, de geuren die zij droeg en haar huis, werden door Poiret liefst  van top tot teen en van huis tot haard vormgegeven. Om de aandacht te vestigen op zijn ontwerpen, gaf hij spraakmakende gekostumeerde feesten die volgens hetzelfde concept waren georganiseerd. Het thema van het feest was leidraad voor de aankleding van zijn huis, de hapjes, de muziek, en uiteraard de kleding die hij ervoor ontwierp. …En alleen als je uitgenodigd was, mocht je verschijnen in de rol die je toebedacht was ….in het juiste kostuum wel te verstaan. Het was een uitstekende manier om veel ophef te veroorzaken, waardoor werkelijk iedereen het over hem had. Zijn naam was gevestigd. Poiret gaf zijn bedrijf op innovatieve wijze vorm en gaf niet alleen aanzet tot vernieuwingen in de mode (zoals het weglaten van het corset, het gebruiken van felle en contrasterende kleuren in grote patronen, het maken van bijpassend parfum als modehuis, het lopen over een catwalk) maar ook in de manier waarop je de waren aan de man brengt als een totaalbeeld en als een beweging waar iedereen graag bij wil horen. Nog immer actueel dus.

De tentoonstelling is als een feestelijke reis door de jaren tien en roaring twenties waarbij beeldende kunst, toegepaste kunst en mode uit die tijd (geheel volgens Art Deco/Poiret idee) een totaalbeeld geven van wat er speelde.

Kunstenaars en ontwerpers waarvan werken opgenomen zijn:

O.a. Pablo Picasso, Modigliani, Brancusi, Kees van Dongen, Paul Iribe, George le Pape, kostuums van les Ballet Russes (fantastisch dat die er ook zijn!) vele modeontwerpen van Paul Poiret, Atelier Martine, Parfum Rosine, Cartier juwelen.

https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/art-deco

https://www.trouw.nl/cultuur/poiret-de-vader-van-de-art-deco~af22a31d/

Voor meer informatie over de rondleiding kunt u contact opnemen door een email te sturen naar elsje.drewes @ casema.nl

(het emailadres graag kopiëren en de spaties verwijderen bij versturen … helaas wordt er veel spam verzonden naar emailadressen die op webpagina’s staan en dit voorkomt het grotendeels. Excuses hiervoor)

Interview met Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum, over de tentoonstelling Art Deco Paris door de website Haagse Dingen:

Filmpje met allemaal fragmenten uit die tijd met onder andere een dansende Josephine Baker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.