Rondleiding Alexej von Jawlensky, expressionisme en devotie, in Gemeentemuseum Den Haag tm 27 – 1- 2019

In een mooi overzicht toont het Gemeentemuseum Den Haag een overzicht van het werk van de kunstenaar Alexej von Jawlensky  (1864-1941) en dat van tijdgenoten.

Alexej von Jawlensky, Vrouwenkop, 1911, Olieverf op karton, 
55,2 x 51,3 cm, Gemeentemuseum Den Haag

Samen met levensgezellin Marianne von Werefkin trekt Jawlensky naar München in 1896 om zich verder te bekwamen in het schilderen. Het levendige kunstklimaat en de goede kunstopleidingen in München hebben een magnetische werking op kunstenaars uit velerlei streken. Zo ontmoet hij ook de kunstenaar Kandinsky en de twee raken bevriend.  Werefkin organiseert er regelmatig een salon die door vele kunstenaars, schrijvers, componisten en kunstkenners bezocht wordt. In het nabijgelegen plaatsje Murnau in de alpen werken de paren Jawlensky / Werefkin en Kandinsky / Münter zij aan zij in een expressionistische stijl waarin hun beleving van het landschap in heldere kleuren verbeeld wordt. Terugkijkend op het oeuvre van Jawlensky is dit een belangrijke periode geweest voor de ideeën die hij vormde en besprak over het vinden van synthese. Van hieruit groeit bij Jawlensky langzaamaan een interesse naar het werken in reeksen.

In de tentoonstelling zijn topstukken uit Jawlensky’s expressionistische periode te zien en daarnaast ook de prachtige meditatieve werken die later ontstaan. Tijdens de 1,5 uur durende rondleiding besteden we ook aandacht aan het gedachtengoed van de kunstenaar. Op het einde van zijn leven heeft Jawlensky zijn memoires gedicteerd en daarnaast zijn er een aantal brieven geweest die licht doen schijnen op zijn overdenkingen. Uit het Jawlensky-archief en uit naamgeving aan diverse schilderijen blijkt verder zijn interesse voor muziek. Ook hier zal aandacht aan besteed worden.

https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/alexej-von-jawlensky

Voor meer informatie over de rondleiding kunt u contact opnemen door een email te sturen naar elsje.drewes @ casema.nl

(het emailadres graag kopiëren en de spaties verwijderen bij versturen … helaas wordt er veel spam verzonden naar emailadressen die op webpagina’s staan en dit voorkomt het grotendeels. Excuses hiervoor)

Geef een reactie