Rondleiding Anton Heyboer, Het Goede Moment, Gemeentemuseum Den Haag t/m 4 februari 2018

Het Gemeentemuseum Den Haag toont een indrukwekkend overzicht van het vroege werk van Anton Heyboer. In de jaren zestig en zeventig werden de etsen van Heyboer opgenomen in internationaal toonaangevende museale collecties en tentoonstellingen. Het vroege werk is in de loop der tijd echter in de vergetelheid geraakt. Dat komt doordat Heyboer eind jaren zeventig opeens een Bekende Nederlander wordt. TV -programma’s en roddelbladen vinden het fantastisch om Heyboers excentrieke leefwijze voor het voetlicht te brengen. Heyboer zelf doet er graag aan mee en neemt tegelijkertijd het kunstcircuit op de hak door zelf voor een habbekrats zijn nieuwste werken te verkopen die hij in sneltreinvaart schildert. Op dit moment haken de serieuze tentoonstellingsinstituten en de verzamelaars af. Het beeld van de zonderlinge, in snelproductie werkende kunstenaar, die samenleeft met vijf vrouwen en heel veel dieren in een zelfgebouwd doolhof van schuren op een drassige reep land in Den Ilp, is wat op ieders netvlies blijft hangen.

Nu is het tijd om dat beeld weer wat te nuanceren door het vroege werk te belichten dat zo’n totaal andere sfeer met zich meedraagt dan wat al die tv programma’s toonden. De vroege werken raken direct een snaar bij de toeschouwer. De etsen tonen het grip krijgen van Heyboer op zijn leefwereld die mede gevormd is door wat hij meemaakte in zijn jeugd, als tewerkgestelde in Duitsland in de Tweede Wereldoorlog en de crisis die de kunstenaar doormaakt begin jaren vijftig in het psychiatrisch ziekenhuis Santpoort. Zoekend naar een systeem om het elementaire van het leven te duiden ontstaan er etsen waarin eenvoudige mensfiguren hun plek vinden in een labyrintisch geheel van punten, lijnen, tekstfragmenten en cijfers die allemaal hun eigen symboliek in zich dragen.

Aan het begin van dit jaar werd een uit 27 delen bestaande ets van Heyboer teruggevonden die hij maakte voor de Documenta in Kassel uit 1964. De titel van het werk is:

Het goede moment

Op een beter moment had dit prachtige werk niet ‘boven water’ kunnen komen. Het is blikvanger en naamgever van de tentoonstelling geworden.

Interessante links:

http://www.arttube.nl/videos/anton-heyboer-het-goede-moment

https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/anton-heyboer

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/25/eerherstel-voor-de-vergeten-kunst-van-anton-heyboer-12670483-a1571110

Rondleidingen:

1 uur: u wordt langs de hoogtepunten van de tentoonstelling geleid

1,5 uur: naast de hoogtepunten kunnen we aan nog meer werken aandacht besteden uit de tentoonstelling.

Voor meer informatie over de rondleiding kunt u contact opnemen door een email te sturen naar elsje.drewes @ casema.nl

(het emailadres graag kopiëren en de spaties verwijderen bij versturen … helaas wordt er veel spam verzonden naar emailadressen die op webpagina’s staan en dit voorkomt het grotendeels. Excuses hiervoor)

 

Geef een reactie