Rondleiding Glans en Geluk, kunst uit de wereld van de Islam, Gemeentemuseum Den Haag tm 3-3-2019

Glans en Geluk, kunst uit de wereld van de Islam is een bijzondere tentoonstelling waar de liefde voor het sieren van boeken, deuren, tegels, kommen, kannen, kruiken, instrumenten, tapijten en andere gebruiksvoorwerpen met prachtige, vaak gestileerde ornamenten en kalligrafieën in de spotlights gezet is.

Moskeelamp met het lichtvers uit de Koran en titels van opdrachtgever, Syrië ofEgypte, 1322-1328, glas met emaillebeschildering en verguldsel, hoogte 32,1 cm Gemeentemuseum Den Haag.

Perzische literatuur verbeeld in miniaturen, het hofleven op deuren of de paradijstuin op een kleed: de met grote aandacht gemaakte voorwerpen tonen ons een eeuwenlang streven naar glans en geluk. De rondleiding is als een boeiende reis door deze verschillende leefwerelden en verhalen. Ook zien we de oorsprong van vakwerk dat nog tot op de dag van vandaag gebruikt wordt zoals lusterglazuur en het gebruik van kobaltblauwe decoratie.

https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/glans-en-geluk

https://www.youtube.com/watch?v=hnAyaxDk7Vs

Voor meer informatie over de rondleiding kunt u contact opnemen door een email te sturen naar elsje.drewes @ casema.nl

(het emailadres graag kopiëren en de spaties verwijderen bij versturen … helaas wordt er veel spam verzonden naar emailadressen die op webpagina’s staan en dit voorkomt het grotendeels. Excuses hiervoor)

 

Geef een reactie