Rondleiding Gonzáles, Picasso en vrienden t/m 2 april 2018

De Spaanse kunstenaar Julio Gonzáles (1876-1942) is de eerste beeldhouwer die beelden maakt door ijzer (metaaldraden, platen, ijzerschroot) aan elkaar te lassen. Daarmee maakt hij tekeningen in de ruimte.

De stap naar het werken als beeldend kunstenaar neemt hij pas als hij de 50 al gepasseerd is. Voor die tijd was hij smid in het familiebedrijf. Het vak leerde hij van zijn vader, net als zijn oudere broer Joan die, als hun vader sterft, het bedrijf leidt. Beide broers hebben de ambitie om (kunst)schilder te worden. In 1900 wordt het bedrijf naar Parijs verhuisd vanwege de verslechterde economische omstandigheden in Barcelona. Hier komen de broers in contact met vele vernieuwende kunstenaars en Picasso logeert enige tijd bij broer Joan omdat hij geen geld heeft. De vriendschap die in deze tijd met Picasso ontstaat werpt eind jaren twintig haar vruchten af (na een lange periode van gebrouilleerd zijn). Picasso heeft een schetsontwerp gemaakt voor een monument voor zijn vriend en dichter Apollinaire. De enige die hem kan helpen het plan te realiseren is Julio Gonzáles omdat hij weet hoe hij met een dan zeer vernieuwende techniek kan lassen en omdat hij een smid is die de meest verfijnde ontwerpen uit metaal kan toveren. Gonzáles en Picasso werken enige jaren samen aan meerdere voorstellen voor het monument voor Apollinaire. Door deze nieuwe manier van werken realiseert Gonzáles zich dat hij het ambachtelijk stadium voorbij is en de stap naar beeldende kunst wil maken.

Op deze tentoonstelling is een groot aantal werken te zien die hij in de relatief korte periode van zijn kunstenaarschap maakte. Verrassende sculpturen waarbij ijzer en ruimte een spel spelen. De inrichting van de tentoonstelling (door conservator Laura Stamps) is werkelijk prachtig en toont de werken in een rustige omgeving zodat zij uitstekend tot hun recht komen.

https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/gonzalez-picasso-en-vrienden

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/04/gonzalez-laat-je-afdalen-naar-de-grond-onder-je-voeten-a1587113

Voor meer informatie over de rondleiding kunt u contact opnemen door een email te sturen naar elsje.drewes @ casema.nl

(het emailadres graag kopiëren en de spaties verwijderen bij versturen … helaas wordt er veel spam verzonden naar emailadressen die op webpagina’s staan en dit voorkomt het grotendeels. Excuses hiervoor)

 

 

Geef een reactie