Rondleiding

Monet, Tuinen van verbeelding

Kunstmuseum Den Haag

Als je niet gedreven zou zijn door een eeuwig zoeken naar het onbereikbare, zou je niet de schepper zijn van zoveel meesterwerken’ schrijft een vriend aan Claude Monet (1840-1926).

Claude Monet, Waterlelies, 1916-1919, olieverf op doek, 150×197 cm, Musée Marmottan

Dagelijks werkend in zijn wonderschone tuinen in Giverny bedenkt de inmiddels bejaarde Monet een groots project: Omringd worden door enorme schilderijen van de vijver, waterlelies, treurwilgen en blauweregen als een bloemenaquarium voor ontspanning en rust.

De fascinatie vanuit zijn jonge jaren om het vluchtige van licht en kleur te vangen in een schilderij, krijgt zo een nieuwe dimensie. In de reeksen die dan ontstaan van zijn tuin wordt de landschapskunst letterlijk op zijn kop gezet. Het is niet meer helemaal duidelijk wat boven en onder is doordat het perspectief oplost in luchtspiegeling.

Claude Monet, Blauweregen, 1917-1920, olieverf op doek, 150,5 x 200,5 cm, Kunstmuseum (Gemeentemuseum) Den Haag

Pas als na de 2Wereldoorlog kunstenaars als Newman, Rothko en Pollock juist deze late zinderende kleurenexplosies van Monet geweldig inspirerend vinden, krijgen de tot dan toe ondergewaardeerde late schilderijen de aandacht die ze verdienen. Men ziet dan pas in dat de vader van het impressionisme nogmaals de grenzen van de schilderkunst verlegde.

Met ruim 40 bijzondere bruiklenen geeft Monet, Tuinen van verbeelding in het Kunstmuseum (Gemeentemuseum) Den Haag een prachtig overzicht waarmee je je kan omringen met dit late werk. De tentoonstelling is van 12 oktober 2019 tm 2 februari 2020 te zien.

https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/monet

De rondleiding duurt 1,5 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen door een email te sturen naar elsje.drewes @ casema.nl

(het emailadres graag kopiëren en de spaties verwijderen bij versturen … helaas wordt er veel spam verzonden naar emailadressen die op webpagina’s staan en dit voorkomt het grotendeels. Excuses hiervoor)

Geef een reactie