Rondleiding Royals & Rebels

British Fashion, Kunstmuseum Den Haag, 9 september 2023 t/m 7 januari 2024

Een ode aan Vivienne Westwood

Dress-code

De Britse mode heeft veel invloed gehad op hoe wij in Nederland gekleed gaan. Denk maar aan de herenkostuums en mantelpakken waar een deel van de Nederlanders tot op de dag van vandaag mee naar hun werk gaat. Waar komt zo’n dress-code vandaan? Dat kunt u nu gaan zien in het Kunstmuseum.

Politiek en geschiedenis

Mode verandert door de eeuwen heen, maar waar zijn die veranderingen een uiting van? of waar is het een reactie op? Naast onze eeuwenoude interesse voor de mode uit Frankrijk, spiegelen Nederlanders zich van oudsher ook aan de Britse mode. Beide modes zijn verbonden met politiek en geschiedenis. En …. Nederlanders eigen …. wordt er ook gepolderd qua keuze van kleding, want je moet iedereen te vriend houden.

Vivienne Westwood

De Britse couturier Vivienne Westwood (1941-2022) put uit die historie. Vandaaruit kan zij vernieuwen en via kleding statements maken. Zij ervaart in haar carrière gaandeweg dat vakmanschap een basis is van waaruit je de regels kan breken of kan veranderen. Dat je via kleding actie kan voeren, kan rebelleren. Dat doet zij op het moment dat zij nog niet beroemd is en samen met haar partner Malcolm McLaren punk uitvindt. Later, als zij een wereldberoemd en een gerespecteerd couturier is, ziet zij in dat zij haar roem kan inzetten voor een nog groter doel. Haar activistische, norm doorbrekende kleding is leidraad en inspiratiebron voor vele ontwerpers en mensen die begaan zijn met het zorgdragen voor een betere wereld.

Britse couturiers

Ook andere Britse ontwerpers, zoals Alexander McQueen, John Galliano, Stella McCartney, Charles Frederick Worth, Liberty’s, Lucile, Edward Molyneux, Mary Quant, Katharine Hamnett, Paul Smith, Phoebe Philo, Richard Quinn, Gareth Pugh, Simone Rocha en jonge talenten zoals Bora Aksu, Robert Wun, Charles Jeffrey Loverboy en Matty Bovan verwerken in hun kleding verwijzingen naar hun Britse roots. Het is basis voor een geheel nieuwe eigen kijk daarop. Hun ontwerpen, maar ook de historische kostuums in het Kunstmuseum bieden een tijdreis waarin je de (mode)geschiedenis zelf, de inspiratie en vernieuwing telkens met elkaar ziet ‘spelen’. Tijdens een rondleiding of lezing kunt u hier meer inzicht in krijgen.

Rondleiding of lezing

U kunt een rondleiding bij, of een lezing over, deze tentoonstelling boeken. Stuur een email aan elsje.drewes @ casema.nl (de spaties voor en na de @ in het emailadres voorkomen voor mij spam. Excuses daarvoor).

Voor meer informatie kijk op https://www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/royals-rebels

Geef een reactie