Rondleiding Alice Neel, Gemeentemuseum Den Haag tot 12 februari 2017

Tegen de heersende mode in de beeldende kunst op dat moment in schildert de Amerikaanse kunstenaar Alice Neel (1900-1984 portretten van mensen uit haar omgeving. Dichters, kunstenaars, tentoonstellingsmakers maar ook haar kinderen, buurkinderen of mensen uit wijken waar de wereld niet zo rooskleurig is. Het zijn eerlijke portretten, zonder enige opsmuk en dus heel anders dan wat men doorgaans gewend was te zien in een portret.  Al werkend knoopt Neel een gesprek aan met degene die voor haar zit om hem of haar beter te leren kennen: “I have this overweening interest in humanity. Even if I’m not working I’m still analysing people.”  Na verloop van tijd krijgt zij dan een goed beeld van hoe de innerlijke beleving en het uiterlijk van die persoon in een portret te vatten.  Bij elkaar is het een oeuvre van observaties die een mooi tijdbeeld geven.

006003-1  Alice Neel, Victoria and the Cat, 1980

265-neel-at-10-east-107-street-1941 Alice Neel in haar appartement

http://www.arttube.nl/videos/alice-neel-schilder-van-de-ziel

https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/alice-neel

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/10/parade-van-scheve-tanden-en-lubberend-vlees-5225061-a1531107

Tijdens de rondleiding van een uur bezoeken we de tentoonstelling  “Alice Neel, Schilder van de ziel” in het Gemeentemuseum Den Haag.

Een combinatie van tentoonstellingen die op het moment in het Gemeentemuseum te zien zijn is ook mogelijk.

Voor meer informatie over de rondleiding kunt u contact opnemen door een email te sturen naar elsje.drewes @ casema.nl

(het emailadres graag kopiëren en de spaties verwijderen bij versturen … helaas wordt er veel spam verzonden naar emailadressen die op webpagina’s staan en dit voorkomt het grotendeels. Excuses hiervoor)

Geef een reactie