Rondleiding Mark Rothko, Gemeentemuseum Den Haag

In de rondleiding wordt vooral aandacht besteed aan wat Mark Rothko zelf heeft verteld over zijn werk. Basis hiervoor zijn zijn eigen brieven, teksten en een filosofisch manuscript over kunstgeschiedenis en de perceptie van kunst. Dit gedachtengoed is circa tien jaar geleden pas gepubliceerd in ‘The Artist’s Reality. Philosophies of Art‘ en ‘Writings on Art‘. In beide boeken komt heel mooi naar voren vanuit welke visie zijn werk ontstaan is. Door de kunstenaar daarnaast te situeren in zijn tijd en aandacht te besteden aan zijn filosofische insteek wil ik een bijdrage geven aan het beleven van zijn werk. 

Mark Rothko wilde het liefst dat mensen die zijn werken bekijken dat totaal onvoorbereid doen. Op die manier kan vanuit de kracht van het werk een ervaring ontstaan bij de toeschouwer die niet opgelegd is door de uitleg van een ander. Een rondleiding bij de tentoonstelling doet dus geen recht aan wat de kunstenaar zelf voor ogen had. Daarom worden in de rondleiding de werken ook niet uitgelegd of geïnterpreteerd, maar wordt er aandacht besteed aan inspiratiebronnen zoals de Griekse mythologie, Shakespeare, filosofie, muziek, poëzie, geschiedenis en werk van andere kunstenaars. Dat doet een helder licht schijnen op de motivatie van Rothko voor het creëren van een eigen beeldtaal. Uit reacties op de rondleiding merk ik op dat bezoekers het fijn vinden om meer over die achtergrond te weten. Het intensiveert daarna de beleving van de schilderijen, waarbij uiteraard iedereen zijn eigen – innerlijke – weg gaat.

Mocht u een rondleiding van mij bij de tentoonstelling van Mark Rothko willen dan is het handig als u eerst met mij contact opneemt om een datum/tijdstip af te spreken via

elsje.drewes @ casema.nl

Door de overweldigende drukte bij deze tentoonstelling is het niet mogelijk om zonder headsets rond te leiden. Rondleidingsduur: 1 uur. Groepen bestaan uit maximaal 20 personen. Als wij een overeenstemming hebben over datum en tijdstip kan daarna de rondleiding gereserveerd worden bij het Gemeentemuseum. Voor meer informatie wat betreft de kosten en het reserveren verwijs ik u naar de site van het Gemeentemuseum.

Tip: Een prachtige documentaire De Stilte van Rothko wordt uitgezonden door Avro Tros / Close-up op 11 december om 23 uur op NPO2 en is daarna te zien via uitzending gemist.

Met hartelijke groet en wellicht tot ziens,

Elsje Drewes

Geef een reactie