Rondleiding Rumoer in de stad, de schilders van Tachtig, in het Gemeentemuseum Den Haag tot 5 november 2017

thumbnail

Het stadse leven is het onderwerp van deze tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. Rond 1880 zijn de steden enorm aan het groeien doordat de samenleving aan het veranderen is. De industrialisatie zorgde ervoor dat veel mensen naar de steden trokken om te werken in de fabrieken in de directe omgeving. Door massaproductie ontstaat er ook een nieuwe manier van waren aan de man brengen. Warenhuizen ontstaan en winkels strijden om de mooiste etalage want de aandacht van de koper moet op een aantrekkelijke manier gestuurd worden. Breitner, Isaac Israels, Willem Witsen en Jacobus van Looy richten onder anderen hun aandacht op al dit nieuws in plaats van zich op het landschap te concentreren zoals hun directe voorgangers van de Haagse School dat deden.

Het is mooi te zien in deze tentoonstelling hoe een veranderende wereld door de kunstenaars in beeld wordt gebracht en dat zij de invloed van nieuwe ontdekkingen, zoals de fotografie, verwerken in de schilderijen.

Rondleidingen

1 uur: u wordt langs de hoogtepunten van de tentoonstelling geleid

1,5 uur: naast de hoogtepunten kunnen we aan nog meer werken aandacht besteden uit de tentoonstelling.

Voor meer informatie over de rondleiding kunt u contact opnemen door een email te sturen naar elsje.drewes @ casema.nl

(het emailadres graag kopiëren en de spaties verwijderen bij versturen … helaas wordt er veel spam verzonden naar emailadressen die op webpagina’s staan en dit voorkomt het grotendeels. Excuses hiervoor)

Geef een reactie