Rondleiding tentoonstelling Kleur ontketend. Moderne kunst in de lage landen 1885-1914 in het Gemeentemuseum, Den Haag

Door uitvindingen en vernieuwingen in de 19 eeuw konden mensen makkelijker reizen met trein en fiets, waren er verftubes uitgevonden zodat je buiten kon gaan schilderen en was er een fotocamera uitgevonden waardoor de reden verviel om het landschap precies weer te geven. Het duurde natuurlijk even voordat daar de voordelen van ingezien werden. Het opende echter  nieuwe wegen in alle opzichten. De Franse impressionisten en Neo impressionisten waren de eersten die, aangezet door al deze vernieuwingen in de maatschappij, een andere manier van werken ontwikkelden die brak met dat wat de Academie schilderkunst voorschreef.

In de lage landen kwamen deze vernieuwingen van het impressionisme wat later op gang. Een belangrijke schakel was Brussel. Iets minder ver weg dan Parijs en daarom beter bereikbaar voor Nederlandse kunstenaars. Vernieuwende kunstenaarsverenigingen zoals als Les XX toonden vanaf 1885 werken van de Franse impressionisten en neo impressionisten in Brussel. Het maakte diepe indruk op de jonge kunstenaarsgarde en het zette aan tot het werken met deze nieuwe norm doorbrekende manier van schilderen. Kleur staat dan langzaam aan niet meer in dienst van het representeren van de werkelijkheid maar kan ingezet worden om de juiste sfeer neer te zetten.

Tijdens de rondleiding zien we werken van de grondleggers van het impressionisme en neo impressionisme uit Frankrijk en werken van kunstenaars uit Nederland en België die deze turbulente tijd vol technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen verbeelden in hun werk:

Claude Monet, Paul Cézanne, Georges Seurat, Paul Signac, Vincent van Gogh, Henri Matisse, James Ensor, Jan Toorop, Georges Lemmen, Else Berg, Kees van Dongen, Emile Claus, Théo van Rysselberghe, Otto van Rees, Jacoba van Heemskerk, Willem Paerels, Jan Sluijters, Henri Evenepoel, Leo Gestel, Piet Mondriaan, Rik Wouters, Jaap Weyand, Henry van de Velde, Gustave de Smet, jean Brusselmans, Johan Thorn Prikker, Ferdinand Hart Nibbrig, Constant Permeke, H.P. Bremmer, Floris Verster, Léon de Smet.

22029169-Kleur-ontketend--Doede-Hardeman-Frouke-van-Dijke

Voor meer informatie over de rondleiding kunt u contact opnemen door een email te sturen naar elsje.drewes @ casema.nl

(het emailadres graag kopiëren en de spaties verwijderen bij versturen … helaas wordt er veel spam verzonden naar emailadressen die op webpagina’s staan en dit voorkomt het grotendeels. Excuses hiervoor)

Geef een reactie